Eerste les Microscopie

12-10-2018

Op vrijdag 12 oktober werkten de  leerlingen van klas 1 , fris van de basisschool, voor de allereerste keer met een microscoop.

Al snel lukte het de leerlingen , na uitgebreide instructie van technisch onderwijsassistent , Jeroen Bol , om wangslijmcellen (zie foto) uit hun eigen mond op een voorwerpglas te krijgen en , na kleuring met methyleenblauw, voorzichtig een flinterdun dekglaasje erop te leggen. Hun eerste preparaat is daarmee klaar ! Tja…………en dan oefenen met scherp stellen. Dit vergt aandacht en fijne motoriek.  Ook dat lukte vlot, soms met hulp.

Leerlingen waren enthousiast en verwonderd dat ze de cellen zo goed konden bekijken bij een vergroting van 100 x.  Het is voor iedereen de eerste keer dat ze een cel bekijken onder de microscoop. Na uitleg op het bord over het maken van een microscopische tekening maakten ze  hun eerste tekening (zie foto) waarop ze de onderdelen van de cel zoals celwand, celkern tekenden en benoemden.

Bij het zien van de laboratoriumjas van de onderwijsassistent vroeg een leerling of hij ook zo’n jas aan mocht. Natuurlijk vond de docent , Rense Veenstra dit goed ! Binnen de kortste keren had de hele klas een labjas aan . Voor veel leerlingen was de witte jas te groot.  Deze ontdekkers gingen blij en lachend  verder aan het werk, in de wetenschap dat wij in leerjaar 3 moeten zeuren of ze de labjas  die dan  wel prima past,  a.u.b. willen aantrekken !

afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding