Zonnebootjes en Maquette bouwen bij Techniek

29-06-2018

Zonnebootjes: Tijdens de techniekles (Frans Oosterveld) hebben leerlingen van de brugklas gewerkt aan bootjes op zonne-energie. Hoewel, enkelen hebben gekozen voor een autootje. Deze opdracht is een samenvoeging van techniek (maken; MakerEd) en Digitale Geletterdheid (e-L@b).

De opdracht was een bootje te maken die zich kon voortbewegen op zonne-energie. De middelen die zij daarvoor beschikbaar kregen waren een digitaal bestand van een bootje om met de lasersnijder uit te snijden, een keuze uit 3D-bestanden voor een schroef op propeller voor de 3D-printer, twee zonnecellen en een motor. De uitdaging was het bootje werkend te krijgen met het monteren van de motor en zonnecellen op de boot en het solderen.

Het resultaat was een verzameling bootjes en auto's waar druk aan gefinetuned moest worden. Alle varianten kwamen voorbij: werkend, zinkend en helemaal niet werkend. Het interessante was dat alle leerlingen, met werkend resultaat of niet, zeer veel voldoening haalden uit deze opdracht. Het leukste is namelijk het maken en experimenteren.

Resultaat van het project: https://youtu.be/2qSx761E3cw

Maquette bouwen: In de les techniek (Frans Oosterveld) hebben 2e-jaars leerlingen een maquette gemaakt van een stuk stad naar zelf opgezocht inspiratiemateriaal op het internet (Google Earth). De uitdaging hierin was op schaal een kloppende maquette te maken in 3D. Technieken die hierbij aan de orde kwamen waren meten, schalen, zagen, verven en 3D-printen.

In enkele maquettes zijn 360º opnames gemaakt. Zo ontstaat er een beeld alsof je werkelijk IN de maquette staat. Klik op de onderstaande link om de foto's te bekijken. Door met je telefoon deze link te openen kan je de maquette in een VR-bril bekijken.

Je staat en kijkt om je heen in je eigen maquette. Hoe ziet dat er dan uit? Had je verwacht wat je nu ziet? Zou je er zelf willen wonen? Wat is het verschil / wat valt je op als je de maquette gewoon bekijkt of in VR? Interessante vragen die gesteld kunnen worden als je in je eigen werkstuk kan staan. VR is een technologie die tegenwoordig voor architecten en planologen standaard geworden is. Een samenvoeging van techniek met Digitale Geletterdheid (e-L@b).

360º-foto's: